Κιθάρα

Η κιθάρα ανήκει στην κατηγορία των έγχορδων μουσικών οργάνων. Στη σύγχρονη εκδοχή της, η κιθάρα αποτελείται συνήθως από έξι χορδές, ωστόσο συναντώνται και παραλλαγές με επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα, καθώς χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών, όπως η jazz, blues, rock, heavy metal, pop, λαϊκή, στην κλασική αλλά και στην παραδοσιακή μουσική.

 

Η εξάχορδη κιθάρα έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 18ου αιώνα και η εξέλιξη της  συνεχίστηκε, φτάνοντας στη δεκαετία του 1930 όπου πρωτοεμφανίζεται η ηλεκτρική κιθάρα (είδος κιθάρας που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό για να παράγει ενισχυμένο ήχο).

 

Οι ρόλοι της κιθάρας, τόσο στην κλασική όσο και στη σύγχρονη μουσική είναι εξαιρετικά ευέλικτοι, καθιστώντας την ως ένα από τα πιο συναρπαστικά όργανα. Εκτός από την κιθάρα ως solo όργανο, αυτός που παίζει κιθάρα μπορεί να την χρησιμοποιήσει με δύο βασικούς τρόπους: 

Η “lead” κιθάρα έχει μία δική της φωνή η οποία ξεχωρίζει μέσα στο κομμάτι, ενώ η ρυθμική (rythmic) κιθάρα αποτελεί μέρος του rythm section, μαζί με το μπάσο και τα ντραμς. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ρυθμική κιθάρα παρέχει το λεγόμενο “groove” του τραγουδιού ή του μουσικού κομματιού, ενώ η “lead” κιθάρα παρέχει τη μελωδία ή και το solo.

 

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και προκλήσεις που προκύπτουν παίζοντας με ρυθμική ή “lead” κιθάρα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη μάθει ένα μαθητής και τα 2 αυτά είδη, καθώς είναι εξίσου σημαντικά για την πορεία του και την ευελιξία του ως κιθαρίστας. Ένας σωστός καθηγητής κιθάρας θα δώσει στους μαθητές του τα εργαλεία και τις γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να παίζουν μουσική ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε είδους και τις ανάγκες του κάθε κομματιού.

 

Στο LAB Music Education διδάσκουμε ηλεκτρική και ακουστική (ή ηλεκτροακουστική) κιθάρα. Οι βασικές τους διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με το όργανο σαν κατασκευή. Η ηλεκτροακουστική είναι παρόμοια με μία ακουστική κιθάρα, όμως μπορεί και να συνδεθεί με ενισχυτή για παίξιμο πχ σε μία μπάντα. Για την ηλεκτρική κιθάρα ο ενισχυτής είναι απαραίτητος, και με τη χρήση μίας πεταλιέρας προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ήχων και “εφέ”. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες διαφορετικές τεχνικές, ένας μαθητής δεν περιορίζεται στην εκμάθηση μόνο ενός είδους κιθάρας. Η επιλογή του μαθητή ανάμεσα στα παραπάνω είδη κιθάρας, έχει να κάνει κυρίως με το στυλ μουσικής που προτιμάει να ακούει και να παίζει. Ο καθηγητής κιθάρας μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και τον ήχο που θέλεις να παράγεις. 

 

Γιατί να επιλέξεις την κιθάρα:

 

  • Μπορείς να παίξεις κιθάρα είτε μαζί με άλλους ανθρώπους είτε μόνος σου. Ακούγεται το ίδιο ευχάριστα και όταν παίζεις μόνος σου, ή όταν απλά συνοδεύει τα φωνητικά αλλά και όταν χρησιμοποιηθεί ως μέρος μίας μπάντας. Όταν παίζεις κιθάρα, μπορείς να ευχαριστιέσαι όχι μόνο εσύ αλλά θα μπορείς και να διασκεδάζεις μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σου.

 

  • Η κιθάρα αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα πλεον δημοφιλή όργανα, άρα δεν θα σου είναι πολύ δύσκολο να βρεις άλλους να “τζαμάρετε” παρέα. Είτε μαζί με έναν φίλο, είτε μετά το μάθημα με άλλους μαθητές, είτε σε ένα παρτάκι, μερικές συγχορδίες θα σου επιτρέψουν να παίξεις κιθάρα με οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το επίπεδό σου.

 

  • Εάν θέλεις να αγοράσεις μία κιθάρα για την εξάσκησή σου στο σπίτι, μπορείς να βρεις πολύ οικονομικές στην αγορά, είτε θέλεις μία καινούργια είτε μια μεταχειρισμένη. Παρ’όλα αυτά για τα μαθήματα στο LAB Music Education παρέχουμε εμείς όργανα μέσα στην τάξη, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, άρα ο νέος μαθητής δε χρειάζεται να αγοράσει αμέσως μία κιθάρα. Επίσης, είναι ένα όργανο που μεταφέρεται εύκολα (για την ηλεκτρική κιθάρα θα χρειαστείς κι έναν ενισχυτή και καλώδιο), κι έτσι μπορείς να παίξεις οπουδήποτε!

 

  • Είναι μια συναισθηματική διέξοδος και ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης. Τι πιο όμορφο από το να μπορείς να παίξεις εσύ ο ίδιος τα αγαπημένα σου κομμάτια από τους αγαπημένους σου μουσικούς ή τα συγκροτήματα που ακούς. Υπάρχει όμως και δεύτερο επίπεδο ακόμα πιο δημιουργικό και προσωπικό, το να δημιουργείς τη δική σου μουσική, αυτή που σε εκφράζει ακριβώς, είναι μια απίστευτη συναισθηματική απελευθέρωση

 

 

  • Αναπτύσσεις πειθαρχία και υπομονή. Κανένας δεν ξεκίνησε να παίζει άψογα από την πρώτη εβδομάδα. Η διαδικασία της εκμάθησης και κατάκτησης κάποιων βασικών ικανοτήτων σε ένα όργανο, απαιτούν να αφιερώσεις έστω κι ένα ελάχιστο χρόνο και κόπο. Οι απαιτήσεις φυσικά ανεβαίνουν αναλόγως και το επίπεδο που θέλεις να κατακτήσεις. Γι’ αυτό και από την πρώτη μέρα μαθημάτων θα χρειαστείς ένα πρόγραμμα και υπομονή. Αυτά τα δύο στοιχεία όμως, δε θα σε βοηθήσουν μόνο στο να μάθεις το αγαπημένο σου όργανο αλλά θα φανούν πολύτιμα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου. Επίσης, θα βελτιώσεις σημαντικά τη μνήμη και την εγρήγορσή σου. 

 

  • Ένα χόμπι μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που μπορεί να έχει χαθεί με τα χρόνια και το καθημερινό στρες. Κάθε φορά που θα καταφέρνεις να παίξεις κι ένα πιο απαιτητικό κομμάτι, θα αποκτάς και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου.

 

  • Η σωστή εκμάθηση του μουσικού οργάνου, μαζί με την εξάσκηση και το πάθος σου μπορούν να σε οδηγήσουν σε έναν νέο επαγγελματικό δρόμο. Μπορεί απλά να θέλεις να παίζεις μουσική στο δωμάτιό σου για εσένα και μόνο αλλά μπορεί και να είσαι σε 3 διαφορετικές μπάντες, ζώντας από αυτό! Σε κάθε περίπτωση, η πρακτική πάνω στο όργανο μαζί με τον πειραματισμό και την όρεξη να μάθεις κάτι περισσότερο κάθε μέρα, θα σε κάνει όλο και καλύτερο δεξιοτέχνη και μουσικό. Sky is the limit!

 

Μερικοί από τους επιδραστικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών:

 

Jimi Hendrix

Jimmy Page

Eric Clapton

Stevie Ray Vaughan

Eddie Van Halen

David Gilmour

B.B. King

Carlos Santana

Jeff Beck

Brian May

Mark Knopfler

Angus Young

Randy Rhoads

Pete Townshend

Duane Allman

pat netheny

wes montgomery

 

 

 

 

Spotify: 
<iframe src="https://open.spotify.com/embed/user/lab_music_education/playlist/4DKXAopjxrm51soSZMGGSe" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>