Πρώτη φορά ακροατής

Thursday, February 12, 2015 - 21:15

Πρόσφατα έζησα μια διαφορετική σκηνική εμπειρία, μία εμπειρία που με συγκίνησε και με έκανε να νιώσω πραγματικά υπερήφανη! Και ο λόγος ήταν γιατί την έζησα ως μία... απλή ακροάτρια!

Ο λόγος που για 'μένα είναι τόσο σημαντικό να ζω μία τέτοια εμπειρία ως απλή ακροάτρια είναι γιατί έχω συνηθίσει εδώ και χρόνια να προετοιμάζω τους μαθητές μου για lives, για παραστάσεις κλπ αλλά πρώτη φορά στη ζωή μου είχα την ευκαιρία να βλέπω τους δικούς μου μαθητές απέναντι μου. «Απέναντι», γιατί πρώτη φορά δεν συντόνιζα εγώ το αποτέλεσμα, ήμουν απλά εκεί για να ακούσω τις μαθήτριες μου στην πρεμιέρα τους, σαν ένα αυτόνομο group με τις δικές τους επιλογές και τις δικές τους φωνητικές προτιμήσεις.

Στην σκηνή, τρεις γυναίκες που πήραν το ρίσκο να δημιουργήσουν ένα πολυφωνικό group σε μια επαρχιακή πόλη. Τρεις γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, που όταν ξεκίνησαν μαθήματα μουσικής στο Lab Music Education σίγουρα δεν πίστευαν πως κάποτε θα βρεθούν πάνω στη σκηνή να παίζουν στο δικό τους live (αν και σίγουρα το ονειρεύονταν). Και οι τρεις τους μητέρες (η μία μάλιστα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη), με δύσκολες κι απαιτητικές δουλειές, αλλά και με μια μεγάλη αγάπη για το τραγούδι και τη μουσική.

Την ώρα λοιπόν που τις άκουγα να τραγουδούν, κι ενώ εγώ χόρευα σαν το αρκούδι, μου ήρθαν στο μυαλό διάφορες μικρές στιγμές απ’ τα μαθήματα μας: Άγχος, νεύρα, θυμός, ασκήσεις και πάλι ασκήσεις, αλλά και γέλια, κι ευχαρίστηση και κατακόκκινα μάγουλα όταν τελικά τα καταφέρναμε.

Και για άλλη μια φορά σκέφτηκα, ακούγοντας τες να τραγουδούν χωρίς να έχουν τίποτα πραγματικά να ζηλέψουν από επαγγελματίες, πως η μουσική δεν είναι προνόμιο λίγων, πως η μουσική δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, πως η μουσική είναι ένας υπέροχος, εξωλεκτικός και καθολικός τρόπος να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, τους γύρω μας και να γινόμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι κάθε φορά.

Ευχαριστώ Muffins που μου το θυμίσατε, ευχαριστώ Lab Music Education που είμαι ένα μικρό κομμάτι στο μεγάλο μας μουσικό όνειρο…

Η μουσική δεν έχει όρια… Πόσο ενθαρρυντικό είναι να δουλεύεις με ανθρώπους που το πιστεύουν!

*Φυσικά οι Muffins δεν είναι μόνο οι τραγουδίστριες Ελβίρα Βουτσινά, Ελένη Κασωτάκη και Μαριαλένα Πολιουδάκη, είναι και ο Τάσος Αναγνωστάκης και ο Αποστόλης Γιασλακιώτης στην κιθάρα, ο Γιώργος Ζαμπετάκης στα ντραμς και ο Νίκος Χαραλαμπίδης στο μπάσο.