6+1 Tips για πιο αποδοτική μελέτη

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που μου υποβάλλονται σε ένα μάθημα, είναι αυτά που σχετίζονται με την αποδοτικότητα της μελέτης. Ειδικά στις ημέρες μας, που ο χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο θα θέλαμε, η αναζήτηση του σωστού και αποδοτικού τρόπου μελέτης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας ανεξαρτήτως επιπέδου και στόχων.

 

Η αλήθεια είναι πως απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολο να δοθεί, καθώς οι δίαυλοι μέσω των οποίων κάθε μαθητής προσλαμβάνει τη γνώση, είναι διαφορετικοί. Παρ΄ολα αυτά υπάρχουν κάποιες αρχές στη διαδικασία που ονομάζουμε "μελέτη" που δείχνουν να αποδίδουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και τις οποίες θα επιχειρήσω να τις συνοψίσω εδώ:

 

Αργή μελέτη: Αρκετοί νομίζουν πως μελετώντας αργά χάνουν χρόνο, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μελετώντας αργά, ο εγκέφαλος αφομοιώνει πολύ πιο εύκολα την καινούρια γνώση και το αποτέλεσμα έρχεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

 

Συχνά διαλείμματα: Ειδικότερα σε περιπτώσεις πολύωρης μελέτης, ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από ένα restart. Μη διστάσετε να το κάνετε. Μια καλή αναλογία είναι περίπου δέκα λεπτά διαλείμματος για κάθε ώρα μελέτης. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα και από το πόσο πιο αποδοτική θα είναι η μελέτη σας.

 

Πλάνο μελέτης: Πριν ξεκινήσετε τη μελέτη σας, προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο του τι θα μελετήσετε. Θα σας βοηθήσει στο να μη σπαταλήσετε το χρόνο σας και θα οργανώσει την όλη σας προσπάθεια, ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσετε έτσι το χρόνο σας ώστε να αφιερώσετε περισσότερη ώρα στις αδυναμίες σας με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, φροντίστε να μοιράζετε έτσι το χρόνο σας ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα γνωστικά πεδία. Αυτό θα συμβάλλει έτσι ώστε η μελέτη σας να μην καταντήσει βαρετή και επαναλαμβανόμενη.

 

Χρήση μετρονόμου: Πέρα από τη γνωστή ευεργετική επίδραση του μετρονόμου σε προβλήματα που σχετίζονται με το timing κλπ, πολλές φορές ο ήχος του μετρονόμου λειτουργεί σαν τον καλό φίλο που μας πειθαρχεί και μας θυμίζει ότι είμαστε εδώ για να μελετήσουμε και όχι να χάσουμε άσκοπα το χρόνο μας.

 

Τραγουδήστε: Πριν παίξετε ένα groove ή μία άσκηση στο ταμπούρο, προσπαθήστε να την τραγουδήσετε. Η διαδικασία αυτή μειώνει το χρόνο που χρειάζεται το μυαλό για να αφομοιώσει και να αποστηθίσει το αντικείμενο της μελέτης.

 

Μελέτη χωρίς το όργανο: Ακούγεται περίεργο, όμως αποτελεί ένα έξυπνο τρόπο να κερδίσετε χρόνο. Εκμεταλλευτείτε τη μετακίνηση σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το διάδρομο στο γυμναστήριο και γενικώς στιγμές της καθημερινότητάς σας όπου μπορείτε να απασχολήσετε το μυαλό σας ακούγοντας μουσική, μελετώντας μια άσκηση τραγουδιστά κλπ. Τα λεπτά μελέτης που θα κερδίσετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ίσως είναι εντυπωσιακά περισσότερα απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε.

 

Ηχογράφηση της μελέτης: Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τα λάθη μας, να επικεντρωθούμε στις αδυναμίες μας και να διαπιστώσουμε πόσο πειθαρχημένοι παραμένουμε καθ'ολη τη διάρκεια της μελέτης μας. Αυτά λοιπόν είναι μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να γίνετε αποδοτικότεροι στη μελέτη σας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι πέρα από οτιδήποτε άλλο, η μουσική είναι πρώτα διασκέδαση! Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε τρόπους ώστε να κάνετε τη μελέτη σας διασκεδαστική. Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο tip για να μπορέσετε να μελετήσετε αποδοτικά.

 

Καλή μελέτη!